Olo on aika väsynyt flunssan ja aikaisten herätysten takia, mutta kyllä kannatti!
Jyrkältä sai taas monta hyvää vinkkiä, miten jatkaa harjoituksia Vapun kanssa. Oli myös todella mukava nähdä porukkaa, johon tutustuin keväällä samaisessa koulutussessiossa.
Iso kiitos Siimeksen Tuulalle, että pääsin mukaan!

Jouni jankkasi taas sitä samaa, mitä aikaisemminkin. Ohjaajan pitää näyttää koiralle selkeästi, milloin koira tekee oikein ja milloin väärin. Ja varsinkin sen väärän näyttäminen tuntuu olevan meille ohjaajille helppo kertoa, mutta sitä sydäntä pitäisi antaa paljon enemmän. Tätä samaahan se Heidikin meille tolkuttaa ja hyvä niin.....muistutus ei ole koskaan pahitteeksi :)

Vapulla harjoittelimme la:na mm sivulle siirtymisiä.
Laitetaan koira ohjaajan eteen istumaan, niinkuin luoksetulossa. Siitä sitten käsky sivulle ja samalla kun koira siirtyy, otetaan itse muutama askel eteenpäin, että koiralle tulee kiire. Hihnasta voidaan antaa pientä nypytystä samalla.

Hypyissä käytettiin liinaa apuna. Laitettiin koira istumaan, heitettiin pallo esteen yli. Odotettiin hetki ja sitten käsky. Tarkoitus olisi, että koira ottaisi pallon ja hyppäisi se suussaan esteen yli. Vapullahan hyppyä on otettu kahdella pallolla, mutta Jouni oli sitä mieltä, että kannattaa tehdä se vain yhdellä pallolla. Samalla tulee tehtyä hyppynoudolle pohjaa. No Vappuhan jätti pallon toiselle puolelle ja muutaman kerran meinasi kiertää esteen. Liinan kanssa saimme sen sitten hyppäämään esteen yli, ilman palloa kuitenkin.
Kumilenksut esteen päällä estää koiraa ottamasta tukea esteestä.

1888035.jpg
Kaikki kuvat Risto Siimes

Vapulla on ollut myös tapana, että se ei aina tuo palloa minulle palkkauksen jälkeen. Olen tehnyt kaikki sirkustemput sen kanssa, että se toisi pallon minulle...hehee. Jouni sanoikin, että hyvin on koira sinut opettanut.
Nyt tehtiin niin, että laitettiin koira liinaan. Heitin pallon ja laskin koiran heti perään käskyllä tuo. Jouni avitti koiraa, että se tuli mahdollisimman lähelle minua ja heti kun se koski minuun "heräsin" ja leikki alkoi. Siihen asti seisoin passiivisena paikallani. Tätä tehtiin pari kertaa ja sitten koira jo tajusi mistä on kyse. Jatkossakin, kun palkkaan sen pallolla, olen passiivinen niin kauan, että koira jollain laillaa koskettaa minua ja sitten vasta alan sen kanssa leikkimään. Tänään palkatessani sitä pallolla, se toi sen joka kerta luokseni ja koski minua jollain lailla sillä. Hyvin meni oppi perille!

Lauantain päätteeksi saivat halukkaat kokeilla myös puruja. Vappu pääsi ekaa kertaa elämässään kokeilemaan, miltä tuntuu purea tyynyyn. Ja tyttö tajusi heti, mistä on kyse. Se syttyi heti tyynyyn ja jopa haukkui sille! Jyrkkä ihmettelikin, että oliko oikeasti eka treeni tälle koiralle :)

1888023.jpg
Ja eikun kiinni!

1888026.jpg

Sunnuntain treenistä lisää, kun saan kuvia.

Kun meidän vuoromme tuli su:na, sanoi Jyrkkä, että voit aivan hyvin jättää jo hihnan pois ja tehdä vapaana seuraamista. Ja sitten "5-piikkisellä" korjaat. Vapun kanssa tein aika pitkän seuraamisen ja heti jos sen kontakti tippui, nappasin kyljistä ja herätin koiran. Jyrkkä sanoi, että kannattaa tehdä kunnon "susikuoppia" koiralle, että pääsee puuttumaan koiran tekemiseen ja saa koiran huomattavasti tarkkaavaisemmaksi. Ja pakotteen jälkeen tietysti se hyvittely ja taputukset kylkeen. Jyrkkä sanoi, että Vappu alkoi jo heti ekan muistutuksen jälkeen skarppaamaan. Eron huomasi välittömästi. Ja kyllä se seurasikin pitkän matkaa hienosti!
Tein seuraamisessa myös sitä, että otinkin askeleen yht'äkkiä sivulle ja jos koira ei heti ollut mukana, tuli muistutus. Näitä täytyy alkaa nyt tekemään enemmänkin ja treenata ilman hihnaa välillä.

1889729.jpg
Valppaana ollaan!


Otimme myös istumaan jäämisen. Vappu kuulema meni ihan ok, mutta nopeampi saisi olla. Tässäkin palattiin hieman taaksepäin. Käskyn annettuani käännyin koiraan päin ja kehuin sitä. Palasin sen luo ja taputtelin rintaan ja kehuin, kuinka hieno se on. Sitten kävelin poispäin koirasta rintamasuunta koiraa kohti ja hetken päästä palasin takaisin ja vapautin. Välillä vapautin koiran jo ennenkuin ehdin sen luo. Otin palloa taskusta hitaasti "koiraa kiusaten" ja voi sitä Vapun ilmettä, kun se odotti vapautuskäskyä ja pallon lentämistä :)

1889730.jpg
Istumaan jääminen

Luoksetulossa maahan-käskyn jälkeen käännyin taas koiraa kohti ja peruutin koko ajan palloa heiluttaen koiran viettiä ja tarkkaavaisuutta lisäten. Sitten pallo leuan alle, hetken odotus ja käsky. Vappu tuli taas tuhatta ja sataa luokse, mutta ei törmännyt! Pieni vinotus oli, jonka korjasin ja sitten lensi pallo leuan alta. Jyrkkä neuvoi, että pallo kannattaa nakata aina jommalle kummalle sivulle, ei suoraan koiran suuhun. Koska eihän se saaliskaan koskaan suoraan koiran suuhun putoa! Sitä täytyy tavoitella :)

Päivän päätteeksi kaikki ottivat taas koirat kentälle ja treenasivat sikin sokin. Häiriötä oli taas yllin kyllin.